Soms zijn aanpassingen aan uw huis nodig. Bijvoorbeeld als u door ouderdom, ziekte of een handicap moeite heeft met lopen en bewegen.
Aanpassingen in huis zijn bijvoorbeeld:
Kijk op de website Zlimthuis voor informatie over de mogelijkheden. Of maak een afspraak met een wooncoach van Heerlijk thuis in Huis.
Lukt het aanpassen van uw woning u niet zelf? Vraag uw familie, vrienden of buren om hulp. Schakel vakmensen in of doe een oproep voor burenhulp via Berkelland doet!
Als u uw woning huurt, zijn er regels voor wat u wel en niet mag aanpassen. Ook kan uw verhuurder u mogelijk helpen.
De gemeente vergoedt soms aanpassingen die nodig zijn om zelfstandig te blijven wonen. Maar niet alles. Ook is er een eigen bijdrage. Vraag uw gemeente om meer informatie.
Komt u er niet uit? Neem contact op met Voormekaar.
Voor informatie, advies en concrete hulp en ondersteuning bij opgroeien en opvoeden, ondersteuning en begeleiding thuis, werk en inkomen, sociale contacten en vrije tijd, vrijwilligerswerk, eenzaamheid en mantelzorg. Voormekaar is het sociale wijkteam en is er voor alle inwoners in de gemeente Berkelland.
U kunt gratis een woongelukgesprek aanvragen met een van onze wooncoaches. Zij verdiepen zich in uw omgeving en woonsituatie. U krijgt een advies op maat over uw woning en de beste keuzes die u kunt maken. Vervolgens helpen we u op weg met tips die u makkelijk kunt uitvoeren en bieden we advies over hulp van derden. U bepaalt zelf wat u wel en niet laat uitvoeren of zelf regelt. Wil u gratis advies over uw woning? Vraag een gesprek aan via onze website of bel.
Op deze website vindt u informatie over burenhulp en kunt u zelf eenvoudig een oproep plaatsen.
Meld de plekken waar u zich onveilig voelt bij een wijk- of buurtagent. Of maak een (anonieme) melding als u iets hoort of ziet waar u zich niet prettig bij voelt.
Geef het door aan de gemeente als de straatverlichting niet werkt. Vul het formulier in op de pagina Melding Openbare Ruimte. Of bel met de contactpersoon van de gemeente in uw kern.
Voelt u zich onveilig omdat u iets naars heeft meegemaakt zoals een inbraak, brand of geweld? Praat over uw gevoelens. Bel bijvoorbeeld De Luisterlijn. Slachtofferhulp kan u ook helpen.
Kijk ook naar de mogelijkheden om uw huis beter te beveiligen. Op de website van de brandweer staan tips om brand te voorkomen. Op de website ‘Maak het ze niet te makkelijk’ vindt u tips tegen inbraak. U kunt ook een afspraak maken met een wooncoach van Heerlijk thuis in Huis voor informatie en advies over lang en veilig thuis wonen.
Steeds meer buurten hebben WhatsApp Buurtpreventie. Via een WhatsApp-groep wisselt u gratis informatie uit over uw buurt. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en kunt u inbraken voorkomen. Op Buurtpreventieberkelland kunt u zien of bij u in de buurt een WahtsApp-groep actief is. Wilt u een groep starten? Neem contact op met contactpersoon uit uw woonplaats.
U kunt gratis een woongelukgesprek aanvragen met een van onze wooncoaches. Zij verdiepen zich in uw omgeving en woonsituatie. U krijgt een advies op maat over uw woning en de beste keuzes die u kunt maken. Vervolgens helpen we u op weg met tips die u makkelijk kunt uitvoeren en bieden we advies over hulp van derden. U bepaalt zelf wat u wel en niet laat uitvoeren of zelf regelt. Wil u gratis advies over uw woning? Vraag een gesprek aan via onze website of bel.
Biedt emotionele hulp, begeleiding in het strafproces en hulp bij schadevergoeding.
Dag en nacht een luisterend oor
Personenalarmering is een alarmeringssysteem om bij nood hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld als u in huis bent gevallen of u zich plotseling niet goed voelt. U kunt dag en nacht een meldpost waarschuwen. Dit doet u via een knop in uw huis of via een zender om uw nek, pols of broekriem. Of u gebruikt een mobiele telefoon.
Heeft u personenalarmering nodig? Informeer bij uw zorgverzekeraar of u een deel van de kosten vergoed krijgt.
U kunt via Kruiswerk of Zlimthuis zelf een personenalarmering aanschaffen. Of informeer bij een thuiszorgorganisatie naar de mogelijkheden.
Kruiswerk ondersteunt jou, in alle fases van je leven. We zijn de betaalbare aanvulling op je zorgverzekering, thuiszorg en/of kraamzorg. Bieden je advies en allerlei diensten als je wel wat hulp kunt gebruiken. En natuurlijk volop ledenvoordeel. Zo ben je dag en nacht, vroeg of laat, verzekerd van een vangnet met raad én daad. Kijk op de website voor meer informatie.
Probeer de problemen eerst zelf met uw buren te bespreken. Op de website Problemen met je buren vindt u informatie en tips. De website van de politie vertelt wat u kunt doen bij geluidsoverlast van uw buren.
Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met Buurtplein.