Vrijwilliger in het zonnetje, deze maand Johan Barink

Verassingsbezoek Johan

Zo druilerig als dat het weer op donderdag 9 juli was, zo stralend kwam Johan Barink uit het Andriessenhuis in Borculo naar buiten waar zijn collega vrijwilligers, medewerkers, bewoners, zijn vrouw Johanna en wethouder Marijke van Haaren hem op stonden te wachten. Dat hij verrast was, was duidelijk te zien aan de glinsteringen in z’n ogen. 

Net zoals elke ochtend, is Johan stipt op tijd. Dus het koste even wat moeite om hem om de tuin te leiden en de tijd te rekken. Eenmaal naar buiten lopend, raakte het Johan enorm om te zien dat er zo veel mensen voor hem klaarstonden. En dat was ook zeker niet voor niks.
 

Bijzonder verhaal

Exact 3 dagen na zijn pensioen in 2011, is Johan bij het Andriessenhuis als vrijwilliger begonnen. “Een echt sollicitatiegesprek was er niet, het klikte gewoon!” vertelt Johan gemoedelijk. “Toen deze nieuwbouw opgeleverd werd, hebben we tijdens de open dag een rondleiding gehad. De mooie binnentuin trok mijn aandacht. Dus toen ik vroeg wie deze tuin onderhield, kreeg ik direct enthousiast te horen dat ik op de vrijwilligerslijst werd gezet. Op dat moment was ik nog in loondienst, maar toen ik eenmaal vrije tijd kreeg, ben ik gelijk begonnen met de handen uit de mouwen te steken.” Sindsdien is hij nooit meer weggegaan, is hij elke ochtend present en kunnen ze hem eigenlijk niet missen.
 

Sociale betrokkenheid

Dat hij zulke waardering krijgt, het kan zien in de ogen van de mensen, ontroerd hem zichtbaar. “Dat is waar ik het voor doe! Het geeft me zo’n goed gevoel om dit voor de mensen te mogen betekenen” vertelt Johan trots. Tonneke, collega vrijwilliger en degene die Johan heeft aangedragen voor deze rubriek, vertelt wat zij zo bijzonder vindt aan Johan. “Al 4 jaar ben ik vrijwilliger bij het Andriessenhuis in Borculo. In het begin kwam ik Johan zo vaak tegen, dat ik dacht: “wat doet hij hier toch allemaal, het lijkt wel alsof hij hier woont!”. Wethouder Marijke van Haaren citeert uit de aanmeldbrief van Tonneke: “Johan is niet alleen het zonnetje dat niet alleen warmte geeft, maar vooral veelvuldig schijnt. Het geeft hem zingeving in het leven en een warme stroom die hem in het hart raakt”, waarna hem het gemoed volschiet.

Net zoals de andere collega’s en de bewoners, ervaart Tonneke Johan als een heel hartelijk en warm persoon met een groot empathisch vermogen. “Hij is ongelooflijk lief, onbaatzuchtig en komt altijd met een glimlach binnen. Hij is ons zonnetje in het Andriessenhuis!” voegt ze er enthousiast aan toe.
 

_____________________________________________________________________

Iemand opgeven voor een verrassingsbezoek?

Van een buurvrouw die veel voor u klaar staat of actief is met het oprapen van zwerfafval tot de penningmeester van de bridgeclub: we kennen allemaal wel iemand die zich inzet voor de samenleving. Elke maand zet Voormekaar maar al te graag een inwoner in het zonnetje die goed doet voor de ander, de organisatie, de club of de vereniging. Kent u ook iemand die het verdient om eens verrast te worden? Geef haar of hem op bij Voormekaar Berkelland via: vrijwilligerspunt@voormekaar.net. Wie weet staan we binnenkort aan de deur!

_____________________________________________________________________