Vrijwilliger in beeld – ’t Haarhoes in Noordijk

Melvin Penterman

Melvin Penterman is 31 jaar, woont in Neede en is actief als vrijwilliger bij Humanitas thuisadministratie en sinds begin maart vrijwilliger bij ’t Haarhoes in Noordijk. Een plek waar hij in korte tijd al veel over zichzelf heeft geleerd. 

Passend (vrijwilligers)werk vinden was voor Melvin lange tijd lastig. 15 jaar geleden werd bij hem een autismespectrum stoornis vastgesteld. “Werk en opleiding zijn soms een moeilijke match met autisme. Ik was nog volop aan het ontdekken wat autisme voor mij betekende. Ik heb de afgelopen jaren veel aan mezelf gewerkt, die combinatie ging daardoor niet. Ze houden toch minder rekening met je in een werkomgeving. Daarom heb ik gekozen voor vrijwilligerswerk. Om te ontdekken: wat vind ik leuk, wat past nu bij mij. Het is laagdrempeliger om het gesprek aan te gaan. Maar, het werk zelf is zeker niet laagdrempeliger.” Via Berkelland doet vond hij een leuke vacature, hij stuurde een reactie en mocht op gesprek komen. 

Goede match

Tijdens zijn eerste gesprek bij ’t Haarhoes heeft Melvin direct verteld over zijn autisme. “Dat was wel even spannend, maar ook goed om te doen. Ik heb aangegeven wat het voor mij betekent. Ik vind het bijvoorbeeld spannend om voor een groep te praten. Er werd goed op gereageerd. De reacties waren positief.”

’t Haarhoes in Noordijk is een veelzijdig dorpshuis, waar jong en oud gebruik van maken. Naast een sportzaal hebben ze een vergaderruimte, een activiteitenruimte, een gezellige ontmoetingsruimte met bar en een modern uitgeruste keuken.

Melvin houdt zich bezig met de PR. “Ik houd de facebookpagina bij, de website en ik maak afbeeldingen”. Hiervoor deden 3 verschillende personen dit naast hun andere taken. Ieder op hun eigen manier. “Dat kon je goed merken. Er zat geen lijn in. Ieder had z’n eigen werkwijze.” Dat maakte de inwerkperiode lastig. “Doordat iedereen het anders deed, was het in het begin erg zoeken. Er waren veel onduidelijkheden. Voor mij was het nieuw, maar voor hen ook. Ze hadden nooit iemand gehad specifiek voor die taken. Dat was echt zoeken met elkaar.”

Voor Melvin is het ook een goede leerschool geweest. “Ik verbaasde mijzelf. In het verleden was ik als het een beetje moeizaam ging allang gestopt. Maar nu wilde ik graag doorzetten. Ik dacht ik ben nu door het moeilijke gedeelte heen, dan gaat het wel rollen, dan loopt het wel.”

Die tip wil hij dan ook graag aan mensen meegeven. “Probeer over je eigen angsten heen te stappen, want het valt achteraf wel mee. Als je over de eerste horde heen bent wordt het alleen maar makkelijker. Ook een interview geven zoals dit, dat zou ik eerder ook nooit gedaan hebben.”

Eigen website

Schrijven is Melvins grote hobby. In 2017 heeft hij een cursus blogs en colums schrijven gevolgd. Hij houdt een dagboek bij en schrijft veel van zich af. Sinds begin dit jaar doet hij dit op zijn eigen website en Facebookpagina: statistisch. Het schrijven is voor hem een stukje verwerking, maar hij wil ook bewustzijn creëren. 

“Schrijven deed ik altijd al, maar het delen vond ik erg spannend. Maar ik dacht waarom zou ik het niet doen? Als ik ook maar 1 iemand ermee kan helpen dan is dat al heel mooi”. Meer lezen? Je vindt zijn blog op stautistisch.nl. 

Via zijn blog is Melvin in contact gekomen met iemand van de Dorpskamer. “Ik ga nu ook stukjes schrijven voor ‘uit in Neede’. En ik ben in contact gekomen met iemand die ook autisme heeft. Het is prettig om met elkaar erover te praten.”

Toekomst 

Nu Melvin merkt dat er ook voor hem mogelijkheden zijn, durft hij ook verder te kijken. “Dat motiveert echt en is goed voor je zelfvertrouwen”. Hij durft nu na te denken over een betaalde baan. Voor hem een belangrijke stap die hij lang niet durfde te nemen. “In de toekomst zou ik graag als ervaringsdeskundige mensen helpen, maar ook het beeld wat er heerst doorbreken en laten zien hoe het ook kan.

Voor het eerst na 15 jaar voel ik me goed en prettig bij wie ik nu ben.”