detail testimonial image

Esther en Nicole zijn werkzaam voor het Preventie Platform Jeugd (PPJ). Het PPJ organiseert allerlei gratis activiteiten op het gebied van opvoeden en opgroeien.

Nicole is het gezicht van het PPJ in de gemeente Berkelland. “Het PPJ heeft werkgroepen gericht op thema’s die te maken hebben met opvoeden en opgroeien: de kunst van het opvoeden, kind en scheiding, alcoholpreventie, kind en armoede, hoogbegaafdheid en de werkgroep weerbaarheid.”

Vanuit de werkgroepen worden allerlei gratis activiteiten georganiseerd gericht op kinderen, jongeren en ouders en opvoeders. Zo waren er het afgelopen jaar lezingen of workshops over onder andere het puberbrein, loverboys, help mijn kind is online, maar ook leuke theatervoorstellingen voor kinderen. Nicole: “En we beginnen binnenkort in samenwerking met de politie met het geven van social media trainingen aan jongeren in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs.”

Allemaal thema’s waar je als ouder of opvoeder tegenaan kunt lopen. Maar er hoeft geen problematiek te zijn, om deel te kunnen nemen aan de activiteiten. Je kunt ook gaan om je te laten informeren, iedereen is welkom.

Esther: “De reacties van ouders zijn erg positief, het geeft ze handvatten om mee aan de slag te gaan en dat helpt ze echt. Bovendien vinden ouders ook steun bij elkaar. Het is fijn om te merken dat je de ervaringen kunt delen. Maar, de activiteiten zijn ook gericht op preventie. Je hoeft dus geen puberende kinderen te hebben om naar de lezing over het puberbrein te gaan. Ook ouders met jongere kinderen, die graag willen weten waar zij zich op voor kunnen bereiden zijn van harte welkom.

Iedere ouder of opvoeder loopt wel eens ergens tegenaan. Het is fijn om ook die ervaringen met elkaar te kunnen delen, en je te beseffen dat je het eigenlijk best goed doet.”

Ouders lopen vaak tegen dezelfde dingen aan, ook in andere gemeenten. Het PPJ is een samenwerking tussen de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Esther: “Veel thema’s die in Berkelland spelen, spelen ook in andere gemeenten. Zo starten we vanaf 2020 in de gemeente Berkelland met een scheidingsloket. Andere gemeenten hebben dit al. Het scheidingsloket is er voor iedereen die vragen heeft op het gebied van scheiden. Er zijn allerlei professionals aanwezig om vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld wonen, financiën, verlies of kinderen.”

Op zoek naar meer informatie over het PPJ of benieuwd naar het huidige activiteitenaanbod? Neem een kijkje op www.preventieplatformjeugd.nl.