‘Sommigen vinden het gek dat ik alleen op vakantie ga’

Sommigen vinden het gek dat ik alleen op vakantie ga

Datum: 20 januari 2023

Even tijd voor jezelf nemen en ontspannen? Daar komt het bij sommige mantelzorgers gewoon niet van. En toch is dat juist belangrijk, weet mantelzorger Thea Leerink. Want: “alleen zo houd je het zelf ook vol”. Schakelt u als mantelzorger een vrijwilliger of professional in die tijdelijk de zorg van je overneemt, dan heet dat vervangende mantelzorg of respijtzorg. Er zijn ook zorgverzekeraars die respijtzorg vergoeden.

Ander leven samen

“Ons leven samen is veranderd”, vertelt Thea Leerink. “Ik zorg nu bijna 10 jaar voor mijn man Hans. Door 2 herseninfarcten is het cognitieve deel van zijn hersenen aangetast. Daardoor heeft hij moeite met vooruit denken, plannen en overzicht houden. Hij raakt snel overprikkeld. En de mantelzorgtaken nemen alleen maar toe omdat hij ook diabetespatiënt is en kanker heeft.”

De situatie heeft veel impact op het echtpaar. Thea: “Onze relatie is minder gelijkwaardig. Beslissingen nemen of hulp organiseren? Dat doe ik vooral alleen. Ik weet: als ik niet overeind blijf, hebben we direct een probleem. Je moet scherp blijven. Ik maak dus bewust tijd vrij voor mezelf.”

Mantelzorgondersteuning

Gelukkig krijgt het gezin Leerink via de Wet langdurige zorg (Wlz) en Maatzorg gespecialiseerd in NAH-begeleiding (niet-aangeboren hersenletsel) ondersteuning aan huis. Meneer Leerink gaat ook 2 keer per week naar een zorgboerderij. Op die momenten is het tijd voor mevrouw: “Ik mag graag kaarten, handwerken of vrijwilligerswerk doen. Daar krijg ik energie van. 2 keer per jaar ga ik een midweek op vakantie, mijn man logeert dan op de zorgboerderij. Sommigen vinden het gek zo’n vakantie alleen. Maar ik laad daar echt van op; even alleen maar rekening houden mezelf.”

Zorgverzekering voor mantelzorgers

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die respijtzorg of andere mantelzorgondersteuning vergoeden. Thea heeft zich daar nog niet zo in verdiept. Dat gaat ze wel doen, samen met de welzijnsmedewerker bij Voormekaar. “Het is fijn als iemand met je meekijkt”, zegt ze. “Misschien is er wel een zorgverzekeraar die een respijtvakantie vergoedt. Dat zou mooi zijn!” Helaas, de vakantie zelf wordt niet vergoed, maar de vervangende mantelzorg misschien wel.

Meer weten over ondersteuning bij mantelzorg in Berkelland?
Neem contact op met Voormekaar en bel: 0545-250 300. Of kijk op www.voormekaar.net.