Zorgen voor een ander

Zorgen voor een naaste of mantelzorgen is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Zij doen dit uit liefde en daarmee geeft het ook zin en betekenis aan hun leven. Maar mantelzorg kan ook zwaar zijn en kan invloed hebben op andere zaken in het leven zoals het gezin, werk, school, hobby’s en sociale contacten.

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op de website van MantelzorgNL staat veel informatie over mantelzorg. U kunt MantelzorgNL ook bellen als u vragen heeft of uw verhaal kwijt wilt.

Elke mantelzorger heeft een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Meer informatie hierover leest u op de website van MantelzorgNL.

Bent u op zoek naar informatie en advies voor mantelzorgers van mensen met dementie? Kijk dan op de websites DementieOnline of Dementie.nl.

En op de website van de gemeente. Voor informatie en advies kunt u terecht bij het Knooppunt Mantelzorg van Voormekaar.

Gemeente Berkelland - dementievriendelijk

Telefoonnummer
0545 25 02 50

Voormekaar - Knooppunt Mantelzorg

Telefoonnummer
0545 25 003 00

Dementie.nl

Website
dementie.nl

DementieOnline

MantelzorgNL

Telefoonnummer
030 760 60 55

MantelzorgNL - aansprakelijkheidsverzekering


Vraag hulp aan familie, vrienden of een vrijwilliger. Is dit niet voldoende? Neem dan contact op met het Knooppunt Mantelzorg voor informatie en advies.

De gratis app Fello kan helpen de zorg met elkaar af te stemmen. Dit is een gedeelde agenda waarmee u samen de zorg regelt.

Of maak gebruik van respijtzorg. Bij respijtzorg neemt iemand de mantelzorg tijdelijk van u over. Respijtzorg kan af en toe of op vaste momenten. Er zijn verschillende vormen:

  • iemand kan bij de persoon voor wie u zorgt langskomen
  • de persoon die u verzorgt kan naar een dagbesteding of logeeradres

Uw vervanger kan een vrijwilliger of een professional zijn. Dat hangt af van de zorg die nodig is. Misschien komt u in aanmerking voor hulp van Handen-in-Huis. Kijk op de website hoe dat werkt. Wilt u professionele zorg voor de persoon voor wie u zorgt? Vraag dan respijtzorg aan bij het Knooppunt Mantelzorg. U kunt ook altijd terecht bij uw huisarts.

Wilt u contact met andere mantelzorgers? Ga een keer naar het Mantelzorgcafé.

Huisartsen

Een overzicht van huisartsenpraktijken in de gemeente.

MantelZorgCafé Berkelland

Ontspanning, lotgenotencontact, informatie en advies voor de mantelzorger. U bepaalt zelf hoe laat u komt en gaat. Een aantal keren per jaar houden we een thema-avond. Tijdens de bijeenkomsten is ook een professional aanwezig om vragen te beantwoorden of een gesprek te voeren. De coördinatie is in handen van Livio. In de uitvoering wordt er samengewerkt met vrijwillige gastvrouwen, Team Voormekaar en de wijkverpleegkundigen in Berkelland. Tijdstip: elke eerste dinsdag van de maand 13.30 - 15.30 uur in de Meergaarden in Eibergen.

Bezoekadres
Willem Sluyterstraat 6
7151 DW Eibergen

Website
www.livio.nl

E-mailadres
a.bollen@livio.nl

Telefoonnummer
053 46 02 664

Voormekaar - Knooppunt Mantelzorg

Telefoonnummer
0545 25 003 00

Handen in Huis

Telefonisch bereikbaar: ma t/m do 08.30 - 16.30 uur, vrijdag 09.00 - 14.00 uur.

Postadres
Postbus 110
3980 CC Bunnik

E-mailadres
info@handeninhuis.nl

Telefoonnummer
030 659 09 70


Een mantelzorgwoning is extra woonruimte bij een gewoon huis. Die extra woonruimte is voor degene die zorg nodig heeft. De mantelzorger woont in het gewone huis. Het kan ook andersom. Dan woont de mantelzorger in de extra woonruimte.

Op de website van MantelzorgNL leest u alles over mantelzorgwoningen.

Wilt u een mantelzorgwoning bij uw huis? U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning laten plaatsen. U kunt ook een stuk aan de huidige woning bouwen. Of uw verbouwt uw garage. Vraag de gemeente naar de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.

Hiervoor belt u met het Knooppunt Mantelzorg van Voormekaar.

Voormekaar - Knooppunt Mantelzorg

Telefoonnummer
0545 25 003 00

MantelzorgNL - mantelzorgwoning


De mantelzorgwaardering waardeert de inzet van mantelzorgers. De mantelzorgvrager kan éénmaal per jaar de mantelzorgwaardering aanvragen. De waardering bedraagt eenmalig € 100,-. Met het bedrag kunnen zij hun mantelzorger(s) een attentie of een vergoeding geven. U bent mantelzorgerals u langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week voor iemand zorgt, die chronisch ziek is of een beperking heeft. Inwoners die de zorg ontvangen, kunnen het hele jaar voor de mantelzorgwaardering aanvragen bij de gemeente of bij Knooppunt Mantelzorg van Voormekaar.

Gemeente Berkelland - mantelzorgwaardering

Aanvraag voor mantelzorgwaardering.

Telefoonnummer
0545 25 02 50

Voormekaar - Knooppunt Mantelzorg

Telefoonnummer
0545 25 003 00