Pasgeboren ouders

babymother

Er worden dagelijks heel veel babies geboren. In Nederland alleen al zo’n 466 per dag! Je zou dus denken dat het hartstikke makkelijk is om met je pasgeboren kleintje om te gaan. Als het echter zover is, valt dat nog vies tegen. Tenzij je bent opgegroeid met een schare aan kleinere broertjes en zusjes kan de zorg voor zo’n baby nog heel wat onzekerheden met zich meebrengen. Je hoort veel ouders zich nog wel eens hardop afvragen of dat armpje niet kan breken wanneer je het in dat minuscule mouwtje probeert te steken. 

Waarom is er niet gewoon school voor pasgeboren ouders?!

De juiste manier

Op zich geen rare vraag. Een kind opvoeden is een van de grootste verantwoordelijkheden die je ooit zult hebben. En dat is niet altijd makkelijk. Het is nieuw, je bent moe en het lijkt wel of iedereen over je schouder staat mee te kijken of je het wel goed doet. Veel ouders worstelen, zeker in het begin, met het zoeken naar ‘de juiste manier’. Het zou fijn zijn als iemand je kon vertellen hoe het moet. 

Iedereen is anders

Aan de andere kant is er niet één perfecte manier om een kind te verzorgen. Je krijgt als ouder de vrijheid om je kind op te voeden zoals jij dat goed acht (binnen bepaalde grenzen uiteraard). En dat is eigenlijk maar goed ook. Wat voor mensen zouden er ontstaan als iedereen volgens dezelfde regeltjes werd opgevoed. Daarbij ontwikkelt ieder kind zich anders en kan dus een techniek bij het ene kind geweldig goed werken terwijl het voor het andere kind helemaal niet van toepassing is.

De basis

Bijna iedereen weet dat een baby een bepaalde basis aan verzorging nodig heeft: goede voeding, hygiënische verzorging, voldoende rust en natuurlijk een hoop liefde en bescherming tegen alle van buiten komende gevaren.

Hoe je dat doet staat in talloze boeken en folders beschreven. En natuurlijk staat het internet bol van de websites met tips en fora voor jonge ouders. Maar vergeet niet dat er ook een heel netwerk is aan mensen die je kunnen helpen.

Vraag het de deskundigen

De meest bekende is het consultatiebureau. Behalve dat ze het eerste jaar de ontwikkeling van je kindje goed in de gaten houden, kun je bij hen ook terecht voor alle mogelijke vragen over verzorging en opvoeding. Je hoeft hiervoor niet te wachten tot je volgende afspraak. Neem tussentijds contact met ze op als je vragen hebt of kom naar het inloopspreekuur.

Een andere belangrijke bron van kennis zijn je eigen (schoon)ouders. Net zo goed als zij je hebben leren fietsen, je veters strikken en je eigen boterham te smeren, kunnen ze je ook helpen met de kleine praktische dingetjes waar je als pasgeboren ouder tegenaan kunt lopen. Hoe test je of het badwater of de melk in de fles niet te warm is. Hoe verwissel je een luier? Wat doe je wanneer je kind moet huilen. Ze hebben het allemaal al een keer meegemaakt. En veel opa’s en oma’s vinden het erg leuk om je een handje te helpen.

Heb je lastige vragen of heb je het gevoel dat je het niet redt, neem dan contact op met de huisarts. Die kan je eventueel in contact brengen met meer specialistische hulpverleners.

Je kunt dit.

Heb ook een beetje vertrouwen in jezelf. Als je zoveel van je kindje houdt, zul je echt niet zo snel iets doen wat slecht is voor hem of haar. En dat jij het misschien anders doet dan de buurvrouw is helemaal niet erg. Heel veel mensen staan klaar met ongevraagde adviezen en tips maar uiteindelijk bepaal jij hoe je je kind wilt grootbrengen. Blijf bij jezelf en luister naar je instinct. Belangrijk om te weten: je kunt onmogelijk alles perfect doen dus wees niet bang om af en toe iets fout te doen. 

Kom eens langs

Ook wij helpen je graag om je twijfels weg te nemen en je vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op of kom langs.