De Week van lezen en schrijven: extra aandacht voor laaggeletterdheid

De Week van lezen en schrijven Extra aandacht voor laaggeletterdheid

Op vrijdag 8 september start de Week van lezen en schrijven. In die week wordt er extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd rond dit thema. Ook in Berkelland besteden we hier aandacht aan. 

____________________________________

Wat is laaggeletterdheid?

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze vaak ook moeite met het gebruik van een computer of smartphone en kunnen ze meestal moeilijker meedoen aan de samenleving. Zo kunnen zij problemen hebben met het vinden van een baan of met hun geldzaken. 

____________________________________

Activiteiten in ‘De Week van’

Ook in Berkelland worden er in de week van 8 september activiteiten georganiseerd rond laaggeletterdheid.

Durf Digitaal

Op woensdag 13 september is in alle vestigingen van de bibliotheek (Borculo, Ruurlo, Eibergen, Groenlo, Lichtenvoorde en Winterswijk) een informatiebijeenkomst over het cursusaanbod ‘Durf Digitaal’ (rond digitale vaardigheden). De gratis bijeenkomst start in elke vestiging om 10.00 uur. Wethouder Betsy Wormgoor is aanwezig bij de bijeenkomst in Ruurlo.

“Voor veel mensen is lezen en schrijven heel lastig en zij hebben daardoor moeite om echt mee te doen in de maatschappij, ook in de digitale wereld. Overal heb je digitale vaardigheden nodig. Zo moet je een DigiD kunnen gebruiken om zaken te regelen met de overheid en als je in het ov reist heb je een ov-chipkaart nodig. De bibliotheek helpt je als je nog niet zo handig bent met computers, tablets of smartphones. Doe ook een cursus als je je nog niet zo zeker voelt. Je zal merken dat het je daarna beter lukt!”, aldus wethouder Wormgoor.

Aanmelden kan (zolang er nog plek is) via www.oostachterhoek.nl/durfdigitaal. Het volledige cursusaanbod vind je ook via www.oostachterhoek.nl/cursussen.

Voorleesuurtje voor baby’s en peuters

Boekjes & Babbels is een voorleesuurtje voor baby’s/peuters en hun ouders/begeleiders. Voorlezen aan kinderen is goed voor hun fantasie, taalgevoel en woordenschat, maar bovenal ook heel leuk! Het voorleesuurtje vindt elke maand plaats in alle bibliotheken in Berkelland. In september:

  • Eibergen: 13 september van 10.30 tot 11.30: Nee! zei Konijn 
  • Neede: 20 september van 10.30 tot 11.30: Nee! zei Konijn 
  • Borculo: 20 september van 10.30 tot 11.30: Een jurk met zakken 
  • Ruurlo: 27 september van 10.30 tot 11.30: Een jurk met zakken 

Online kennissessies

Er zijn in de Week van lezen en schrijven ook diverse online kennissessies over de aanpak van laaggeletterdheid. De sessies zijn bedoeld om te inspireren, motiveren en om kennis uit te wisselen. Er zijn verschillende sessies; voor mensen die zelf moeite hebben met lezen en schrijven of iemand kennen die hier moeite mee heeft, voor professionals, bestuurders en vrijwilligers. Dus of je nu een doorgewinterde beleidsmedewerker bent of net begonnen als taalvrijwilliger, wees erbij! Kijk op www.weekvanlezenenschrijven.nl voor meer informatie en om je aan te melden.

Doorlopend aanbod

Het hele jaar door zijn er initiatieven die kunnen helpen bij taalontwikkeling. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op: 

Hulp en ondersteuning

Heb je moeite met lezen, schrijven en/of rekenen of ken je een laaggeletterde? Neem dan contact op met het Digi Taalhuis via de bibliotheek. Zij bieden hulp en ondersteuning. Meer informatie vind je via www.bibliothekenachterhoek.nl of loop even binnen bij de bibliotheek.