Concert jong talent met David Kooi en Het Rijkskwartet


Op zondag 14 mei geven de zeer jonge pianist David Kooi en Het Rijkskwartet een concert in de grote zaal van het Kulturhus in Ruurlo.

  • Aanvang 15.00 uur.
  • Voor jeugd tot en met 18 jaar is het concert gratis.
  • Volwassenen betalen de speciale prijs: € 15.

De jonge musici stonden al bij Podium Witteman op het podium en dat zegt wel wat over hun talent. David Kooi, pianist, won in 2022 met 13 jaar de eerste prijs van het Prinses Christina Concours. Het is geweldig dat deze jonge mensen aan het begin van hun carrière bij ons optreden. David Kooi zal o.a. muziek van Chopin vertolken.

De geliefde en bewonderde pianovirtuoos kon door politieke omstandigheden niet terugkeren naar zijn vaderland Polen en streek neer in het land van herkomst van zijn vader: Frankrijk. Daar leidde hij een teruggetrokken leven met George Sand, een adellijke dame die meestal als man gekleed ging. Chopin gaf in zijn leven maar weinig concerten, maar die zorgden er wel voor dat de wereld wist wat een bijzondere en virtuoze pianist hij was.

Zo werd hij al bij leven een legende. Chopins muziek behoort tot het beste dat er ooit is geschreven voor de piano. De dames spelen van componist Smetana zijn eerste, meest bekende strijkkwartet, dat hij zelf de bijnaam ‘Uit mijn leven’ gaf. Het kwartet beschrijft zijn leven, met volksmuziek in zijn jeugd, over zijn vrolijke jongensjaren, zijn grote liefde en over de moeilijke jaren met syfilis. David Kooi, (2009) won al op zevenjarige leeftijd de eerste editie van ‘De Muziekwedstrijd’, de junior-versie van het Prinses Christina Concours. Hij herhaalde dat nog eens in Corona-jaar 2021. In 2022 won David de tweede prijs van het Steinway Piano Concours en een eerste prijs op de landelijke finale van het Prinses Christina Concours.

Nog heel jong speelde hij een pianoconcert van Mozart met orkest én met het Ruysdael Kwartet, trad hij verschillende malen op in het programma Spiegelzaal, en was hij te gast bij Podium Witteman en het radioprogramma ‘De Klassieken’. Het Rijkskwartet Het Rijkskwartet bestaat uit vier jonge musici die elkaar in 2019 hebben ontmoet tijdens hun studie aan Het Conservatorium van Amsterdam. Laura Soeters (viool), Nata Roinishvili (viool), Ana Maria Sousa Castro (altviool) en Nathalie Flintrop (cello) worden regelmatig gecoacht door topmusici als Dmitri Ferschtman, Pieter Wispelwey, Maria Milstein en anderen.

Het Rijkskwartet heeft zijn tv-debuut gemaakt in 2021, bij Podium Witteman. In zomer 2022 maakte het Rijks de eerste buitenlandse tournee naar Porto en Lissabon.